Hoe geld verdienen met een website?


Er zijn verschillende mogelijkheden om geld te verdienen met jouw website, waarvan Google Adsense de bekendste is. Toch moet je er wel rekening mee houden dat de advertentiemarkt de afgelopen jaren in de hele wereld flink ingestort is. In dit artikel worden een aantal tips uitgewerkt voor hoe je inkomsten kunt genereren met jouw website. Hierbij gaan we ervan uit dat jouw website unieke teksten bevat. We bekijken de optie om zelf adverteerders te werven, gebruik te maken van affiliate programmas of om Google Adsense in te zetten. Daarnaast gaan we in op de mogelijkheid om een eigen winkel op te zetten of gebruik te maken van een digitale collectebus.

Optimaliseer jouw website: SEO

Een eerste belangrijk punt is dat je zorgt dat jouw website SEO-geoptimaliseerd is. SEO staat voor search engine optimalisation en bevat een aantal hulpmiddelen die er voor zorgen dat je hoog eindigt in een zoekmachine. Een belangrijke basisvoorwaarde voor SEO is dat je voldoende relevante unieke teksten op je website hebt staan en deze ook regelmatig aanvult met nieuwe content. Als je niets anders doet dan teksten kopiëren van anderen, dan zul je nooit veel unieke bezoekers krijgen. De kans dat je hier geld mee gaat verdienen is tegenwoordig bijna uitgesloten. Alles begint met het maken en onderhouden van een website die voor jouw bezoekers relevant is.

Optimaliseer je teksten

Een aspect dat vaak over het hoofd wordt gezien is degelijke copywriting. De teksten op een website moeten bezoekers aanzetten om verder te lezen. Alleen zo worden ze overtuigd om te klikken of om uiteindelijk te kopen. Met enkele praktische tips wordt de leesbaarheid van online teksten al snel sterk verbeterd, waardoor websites veel betere resultaten gaan neerzetten. Bijvoorbeeld 2 verkopen per 100 bezoekers realiseren in plaats van 1 verkoop. En dat allemaal zonder te investeren in het aantrekken van extra bezoekers!

Luuk Koelman, een bekende columnist en copywriter uit Nederland, heeft een erg duidelijke cursus copywriting voor je eigen website geschreven. Door gebruik te maken van de kortingscode COPYSTEVEN30 zal je 30% korting verzilveren.

Zelf adverteerders werven

Je kunt er voor kiezen om zelf adverteerders te werven voor jouw website. Je zult dan waarschijnlijk bedrijven benaderen die relatief dicht bij jouw product staan. Heb je een website over koken dan zul je eerder gesponsord worden door een supermarkt dan door een fietsenhandel. Nadeel van deze werkwijze is dat het veel tijd en geld kost en dat de opbrengsten meestal beperkt zijn. Grote bedrijven kopen geen advertentieruimte bij een (relatief) kleine website. Deze bedrijven kiezen voor grotere websites of gebruiken een advertentieprogramma als Google Adsense.

Affiliate programma's

Er zijn diverse zogenaamde affiliate programma's. Een affiliate promoot producten van een partner en krijgt een commissie als dit resulteert in effectieve verkopen. Je boekt dan alleen omzet als jouw partner ook effectief de verkoop ziet stijgen door jouw inspanningen.

Een concreet voorbeeld is het partnerprogramma van Bol.com. Schrijf je een recensie over een kookboek, dan kun je direct een link aanmaken naar de webwinkel waar men het boek kan aanschaffen. Je krijgt hier dan een klein percentage van. Voordeel hiervan is dat je enerzijds een service biedt aan bezoekers, maar er ook geld aan kan verdienen. Nadeel is dat je wel heel erg veel bezocht moet worden (en dus veel moet verkopen) om er echt iets aan te verdienen. Een nadeel is ook dat als de kwaliteit van je affiliate-partner niet goed is (en deze bijvoorbeeld niet of te laat levert) de bezoeker je daar op aan zal kijken. Anders dan bijvoorbeeld bij Adsense is vaak niet duidelijk dat men geen zaken met jou doet, maar wel met je partner.

Het is daarnaast een optie om je aan te sluiten bij een zogenaamd affiliate-netwerk zoals TradeTracker. Hier kun je je vrijblijvend voor aanmelden en dit netwerk heeft een resem aan grote en bekende adverteerders beschikbaar. Voor elke campagne meld je je individueel aan en de verkoper beslist dan of je zijn product mag promoten.

Voor het promoten van ebooks zijn er mogelijkheden bij PayPro. Na het aanmaken van een account kies je zelf welke digitale producten je gaat promoten. Er zijn er vast wel enkelen die aansluiten bij jouw niche.

Verder kun je eens kijken of diensten die je zelf gebruikt misschien wel een affiliate programma aanbieden. In de financiële wereld is het affiliate programma van Plus500 bijvoorbeeld erg populair.

Verdien per click: Google Adsense

Google Adsense is een programma dat per klik betaalt en het is de eenvoudigste manier om wat geld te verdienen met jouw website. Adsense zorgt dat passende advertenties worden getoond bij jouw artikels (op basis van de indexatie die Google maakt van je website). Staat bijvoorbeeld op jouw site vaak het woord "kookboek" dan zal Adsense advertenties met kookboeken plaatsen. Gaat je website over investeren in studentenkamers, dan zullen er ook vastgoed advertenties verschijnen. Adsense betaalt normaal gezien per klik, maar je kunt er ook voor kiezen om op basis van het aantal vertoningen betaald te worden.

Je kunt er zelf voor kiezen hoe je de advertenties van Adsense wilt inrichten. Zo kun je de Adsense-advertenties als korte tekstlinks laten verschijnen of plaatjes (banners) op de pagina tonen. Hoe meer aandacht je de advertenties van Adsense geeft hoe meer clicks het oplevert (en dus inkomsten). Maar je moet je ook bedenken dat de website centraal staat en niet Adsense.

Adsense heeft ook de mogelijkheid om een kleine zoekmachine op jouw site te zetten, voor de resultaten en clicks krijg je dan ook geld. Deze optie van Adsense helpt naast jouw portemonnee ook nog eens de bezoeker.

Let wel op met dit programma. Regelmatig worden ook websites van het netwerk gegooid. Je moet een duidelijke privacy disclaimer plaatsen met uitleg over de Google cookies, je mag mensen niet vragen om te klikken op jouw advertenties, de content op je pagina moet uniek zijn, er mogen geen advertenties naast erotische content of gewelddadige content... Je bent zelf ook verantwoordelijk voor wat jouw bezoekers posten (als er user generated content op je site komt).

Google haat ook MFA websites (Made For Adsense), dit zijn kleine websites die een onderwerp behandelen zoals bijvoorbeeld het aanvragen van een subsidie voor zonneboilers. Deze informatie is namelijk ook te vinden op de websites van de officiële instanties, maar als internet ondernemer is het soms wel een koud kunstje om in de zoekresultaten boven de website van de overheid te komen. Dit zal resulteren in veel bezoekers, maar Google Adsense kan je hiervoor bestraffen. Google heeft graag dat je echt werkt aan een website: regelmatig nieuwe en relevante, unieke artikels plaatsen. Doe je dit niet dan kan Google jouw account stopzetten. Een nieuwe account aanmaken met jouw gegevens zal dan ook niet meer lukken, je zal voor altijd uitgesloten zijn van het Adsense programma. 

Direct geld verdienen

Al de opties die in dit artikel genoemd worden zijn manieren om indirect geld te verdienen met jouw websites. Of het nu een affiliate-programma is of Adsense, het zijn allemaal advertenties die je plaatst.

Het is ook mogelijk om zelf producten te gaan verkopen op jouw website, denk bijvoorbeeld aan t-shirts of andere gadgets om jouw website te steunen. Er zijn diverse producenten die de hele afhandeling van jou over kunnen nemen, waardoor je daar geen omkijken meer naar hebt. Cruciaal hierbij is dat het onderwerp van jouw website zich hier voor leent en het bij voorkeur een extra service is aan jouw bezoekers.

Een andere optie is om via Paypal een digitale collectebox op uw website te zetten. Hiermee kunnen mensen eenvoudig geld naar jou overmaken, indien men behoefte heeft om jouw website of initiatief te steunen. Net als bij het vorige punt geldt hiervoor dat jouw website zich hier wel voor moet lenen. Ook zijn de inkomsten een stuk minder regelmatig dan advertenties via Adsense of een affiliate-programma.

Email marketing

Een absolute must is email marketing. Dit zal alleen werken als je een website hebt waarop je regelmatig nieuwe berichten plaatst. Je kan bezoekers voorstellen om in te schrijven op jouw gratis nieuwsbrief. Er bestaat veel software om gemakkelijk nieuwsbrieven te versturen, zoals je hier op onze website kan lezen.

Lezers zullen naar jouw website komen als er nieuwe artikels zijn. Dit zorgt voor meer regelmaat in de bezoekers en dus stabielere inkomsten op jouw website. Bovendien kan je zelfs advertenties plaatsen in je nieuwsbrief. Deze kan je ook weer individueel gaan verkopen. Of je kunt ook advertenties maken voor affiliate programma's waar je aan deelneemt.

Samengevat

Er zijn een groot aantal mogelijkheden om geld te verdienen met jouw website. Zo kun je zelf adverteerders werven, wat relatief veel tijd kost. Daarnaast kun je gebruik maken van affiliate programma's. Dit is eenvoudig te realiseren maar levert bij een kleine site weinig op. Google Adsense plaatst passende advertenties op jouw website. Je bent snel verzekerd van inkomsten als je voor relevante en unieke teksten op jouw website zorgt, maar moet je wel houden aan de vele voorwaarden van het Adsense programma.

Je kunt u er ook voor kiezen om een winkel bij jouw website te openen of een digitale collectebox op jouw website te plaatsen.

Tot slot kun je ook een gratis nieuwsbrief maken en versturen. Hierin kun je advertenties plaatsen. De nieuwsbrief zal ook voor verkeer naar jouw website zorgen: meer en regelmatigere bezoekers resulteren dan in hogere advertentie inkomsten op jouw website.

Het beste advies is om een combinatie van al deze middelen in te zetten. Zo is Adsense prima te combineren met een eigen winkel of affiliate marketing. Hou hier wel de belangrijkste stelregel in de gaten: de site moet voor de bezoeker aantrekkelijk zijn en goede content moet centraal staan. Dan pas kun je blijvend geld verdienen.

Kies de beste email marketing software voor uw situatie

Er zijn natuurlijk diverse manieren om uw eigen mailinglist te bereiken. Bij een kleine mailinglist kan zelfs uw gewone email client volstaan. Maar als uw mailinglist zichzelf begint uit te breiden, dan botst u al snel op de limieten van de gewone email software. In dat geval moet u beroep doen op gespecialiseerde software om nieuwsbrieven naar grote groepen ontvangers te versturen. We bekijken enkele van de beste en bekendste online mailinglist diensten: Your Mailinglist Provider, Get Response and Aweber.

Lees meer